X - Ed Wood

Genre : Comedy, Drama, Biography
Director : Tim Burton
Year : 1994

Edward Wood Jr.'ın sinema günlerini anlatan Ed Wood, Tim Burton'ın en iyi filmlerinden bir tanesi. Bu biyografinin bu kadar üstünde durulma nedeni kimilerine göre Edward Wood Jr.'ın gelmiş geçmiş en kötü yönetmen olması. Yazılan bir kitap neticesinde kamuoyunda bu fikir bazı çevrelerce benimsense de Medved kardeşlerin bu kitapla birlikte ne kadar saçma bir şey yaptıklarına değinmemem gerek. Çünkü Medved kardeşlerin birer aptal oldukları (Akademi Ödülleri'nde en iyi erkek oyuncu dalında 7 kere aday olan Richard Burton'ı aynı kitapta gelmiş geçmiş en kötü oyuncu ilan ettiler) ve Edward Wood Jr.'ın aslında filme alınacak kadar dikkat çekici özelliklere sahip olmadığını düşünürsek filmimiz büyüsünü kaybedebilir. Yani Edward Wood Jr.'ın tarihin en kötü yönetmeni olma ihtimali Medved'lerin birer gerizekalı olma ihtimalinden daha düşük. Hukuk (Yale) mezunu bir zat-ı muhterem olan Michael Medved kendisini ne olarak görüyor bilinmez ama herhalde IQ'su en iyiyi bulmaktan 5.000 kat daha zor olan en kötüyü bulma hayalinin neredeyse imkansız olduğuna yetmiyor olacak ki hayatını bu tür kitaplar yazmaya adamış. Hayatı boyunca film izleyen bir insan bile şimdiye kadar yapılan filmlerin yüzde 1'ini izlemiş olabilir. En kötü filmi seçme kriteri için bütçe iyi bir kıstas olacaktır ancak Edward Wood Jr.'ın her daim bütçeyle başının sıkıntıda olduğunu düşünürsek bu da mantıklı olmuyor. Verilen ödüllere göre bir filter olsa, Edward hayatı boyunca ödül de alamadı. Neresinden bakarsam bakayım aptalca bir iş. Milyonlarca film varken en kötü filmi seçmeye tenezzül etmek ve bunun hakkında kitap yazmak ve insanların da alıp bunu okuması gerçekten başından sonuna rezalet. Edward Wood Jr.'ın bahsedilen kadar olmadığını ve bu kişinin bi' fictional karakter olduğunu varsayıp filmin teknik yönlerine geçelim.

Burton filmlerinin vazgeçilmez bileşenlerinden biri olan Johnny Depp, Edward Wood Jr. rolünde komediye de yeteneği olduğunu kanıtlıyordu. Büyük hayranlık duyduğu Bela Lugosi de çok gerçekçiydi ve filmde önemli bir rol oynuyordu. Gerek gerçekte de yıllar süren Boris'e karşı duyduğu haset, gerek kaybolmaya yüz tutmuş eski meşhurların hayatın yaşanması şart olan bir dilimi gibi bulaştıkları uyuşturucu illeti güzel bir anlatımla ekranlarımıza getirildi. Beklenmedik bir anda karşıma çıkan kendine has durgun tavırlarıyla tanıdığım Patricia Arquette'i görmek de her zaman olduğu gibi beni mutlu etti. Alakasız footage'lar ve her şeyin ucuzuna kaçmasıyla tanınan Edward Wood Jr.'ın filmlerindeki oyuncu performanslarıyla ilgili belirli eleştiriler olmadığı için film içindeki filmlerdeki oyuncu performansları ''iyiydi'' diye Ed Wood cast'ını eleştirmek pek doğru olmayacaktır. Çünkü film içindeki filmlerde sadece iki kadının karşılaşma sahnesinde kötü performans mevcuttu. Tim Burton filmlerinde duymaya alıştığımız görkemli müzikler ise yoktu. Müzik departmanı filme hiçbir katkı sağlamamıştı.

Güzel bir ekiple yola çıkan Burton vermek istediği her şeyi en iyi şekilde verdi. Sonu biraz abartı olsa da 50 yıldır hakkı yenen bir adam en azından gerçek olmayan bir dünyada bu abartıyı hak ediyor.

* Casting, Acting : 8.5
* Script : 8.5
* Directing, Aura : 8.5
* Ease of Viewing : 7.5
* Naked Eye : 7.5


                             8.1