X - Tesis

Genre : Mystery, Thriller, Horror
Director :  Alejandro Amenábar
Year : 1996

Amenabar'ın debut'su Tesis, kısaca tatmin olamamanın verdiği bir tatmin.


Bir kelimeye bin anlam yüklediğimde sana sesleneceğim demiş Özdemir Asaf. Amenabar filmde ne zaman bunu yapsa beni etkilemeyi başardı. Yer yer ''karanlık'' filmde bahsettiğim parlak metaforlara rağmen senaryoda bu kadar twist olması beni oldukça yordu. Elbette senaryodaki twist'ler çok değerlidir ve izleyiciyi şaşırtır, şok eder ama bir filmde 90 dakika boyunca 22 tane twist olunca ''Kimse kim artık. Aa bana ne ya!'' dedirtiyor. Bu bunaltı durumuna birkaç anlamsız söz ve sahne eklenince filmin değeri iyiden iyiye düşüyor.


Oyuncular daha büyük acting skill'ler isteyen durgun drama-horror oyuncularından çok standart slasher oyuncuları gibiydi. Ne filme bir katkı sağladılar ne de filmi izlenmez hale getirdiler. Amenabar'ın gerçek anlamda bu kadar az ışık kullanması ise zorlama bir gerilime bile yol açamadı. Filmde suspense ve horror'ı hiç hissedemedim. Yalnızca mystery yönü dikkat çeken tarafıydı.

Tesis'te sinemada şiddet konusunu araştırmak için yola çıkan bir lisans-üstü öğrencisinin sinemanın kötü çocukları olan snuff filmlerle tanışması anlatılıyor. Yazmak istediği tez de filmin başındaki fikir de ağız sulandırıcıydı ama olmadı. Tesis ilerleyen dakikalarda Craven'ın Scream'inin İspanyol versiyonuna döndü.

Her şeye rağmen son 3 dakikası için izlenir. ''En heyecanlı yerinde TV'yi kapattın!''tan sonra puzzle tamamlanıyor. Masadaki konuşma, bıçak sahnesi ve sayısız kamera anlam kazanıyor.

* Casting, Acting : 6
* Script : 7
* Directing, Aura : 7
* Ease of Viewing : 6
* Naked Eye : 7

                                 6.6