Abre los Ojos

Genre : Drama, Mystery, Sci-Fi, Romance
Director : Alejandro Amenábar
Year : 1997

Amenabar Open your Eyes'ı çektiğinde sadece 25 yaşındaydı. Henüz çocuk denecek yaşta Tesis ve Abre los Ojos'a imza atan yönetmen, İspanyol Sineması'nın altın çocuğu olarak görülüyordu. Yaşına göre değerlendirecek olursak zamanında yaptıkları muhteşemdi ama duruma duygusal yaklaşmamak gerekli.

Eduardo Noriega tıpkı Tesis'te olduğu gibi bu filmde de Amenabar'la birlikte çalışmış. İki filmde de Noriega'nın aşırı derecede womanizer olduğu ve bir göz kırpmasıyla tüm kadınların kendinden geçebileceği sıklıkla dile getirilmiş. Evet, tüm kadınlar ona aşık ama bu oyuncu olmak için yeterli değil. Eğer Nuria olmasaydı takip etmekte çok daha güçlük çekerdim. Saçı, makyajı, giydikleri ve elbette karakteri ilgi çekiciydi. Nuria dururken Penelope Cruz'a tutulması herhalde günümüzdeki hallerini görmüş olacak ki ilginçti. Şimdilerde Najwa Nimri'nin esamesi okunmazken Javier Bardem'in karısı Penelope Cruz, zamanında Tom Cruise'un elinden tutması sayesinde bir ikon oldu.

Amenabar, realizm ve sürrealizm arasında gidip gelirken gene storytelling'de sönük kaldı. Tıpkı daha önce olduğu gibi başları ve sonları iyi olan, koskoca 90 dakikada yalnızca 3-5 güzel line ve sahne barındıran bir film daha yaratmış. Ya karakter gelişimlerine ve diyaloglara daha çok önem vermesi ya da süreyi artırıp gereksiz sahneler yığınlarına biraz da gerekli sahneler serpiştirmesi şart gibi gözüküyor.

Vanilla Sky'ın orijinali romance başlayıp sci-fi'ye kayıyor. Yer yer güzel anları olsa da fazla abartılmaması gerek.

* Casting, Acting : 7
* Script : 7.5
* Directing, Aura : 7
* Ease of Viewing : 6
* Naked Eye : 7


                                                            6.9