X - Freaks

Genre : Drama, Horror, Thriller
Director : Tod Browning
Year : 1932

Tod Browning'in Dracula'dan sonra bu kadar riskli bir işe girişmesi muhtemelen Frankenstein karşısında almış olduğu yenilgiydi. Beyaz perdede Nosferatu sayesinde Bram Stoker'ın Dracula'sıyla tanışan sinemaseverler taze kan Frankenstein ile daha da sarsıldı. Bu durum üzerine Tod Browning tüm kariyerini hiçe sayarak Freaks'e girişti.

Freaks görmeye alıştığınız korkulara pek benzemiyor. Rahatsız edici atmosferine rağmen korku genre'sına tam olarak uymayan filmin kadrosunun büyük kısmı özürlülerden oluşuyor. Bazılarının kafası, bazılarının alt vücudu yok. Fiziksel olarak ''tam'' gözükenler de kılıç, ateş gibi şeyler yutuyor. Herkes onlara ucube gözüyle baksa da kendi grupları içerisinde hepsi çok mutlu gözüküyor.

Tod Browning'in birkaç hata ve hayal kırıklığı yaratan finali dışında çağının ilerisinde bir iş çıkardığı filmin süresi 60 dakika olarak sınırlandırılmış. Baştaki insanların neye şok olduğunu merak edip sonuna kadar beklediğiniz bir 60 dakika. 30-40 yıl boyunca dünya sinemasında yasaklanan kimine göre kısa, kimine göre bitmek bilmeyen bir 60 dakika. We accept her, we accept her! One of us, one of us!


Hiçbir zaman aklınızdan çıkmayacak bir film.

* Casting, Acting : 7
* Script : 8
* Directing, Aura : 8
* Ease of Viewing : 7.5
* Naked Eye : 9.5


                                                             8.0