Rise of the Planet of the Apes

Genre : Sci-Fi, Action, Drama, Thriller
Director : Rupert Wyatt
Year : 2011

Gittikçe kötüye giden devam filmleri ve Tim Burton'ın berbat denemesi nedeniyle bu filme başlarken ''Bakalım gene ne saçmalamışlar.'' diyordum kendi kendime. İtiraf etmeliyim ki Rupert Wyatt'ın Planet of the Apes'i beni şok etti. Onun hakkında bir şey bilmezken ve beklenti seviyem yerin dibindeyken yüksek ağaçlara tırmanan ape'ler gibi bu film de karşımda göstere göstere en yüksek ağaca tırmandı.

Freida Pinto'nun filme ne kattığını çözemedim. Olay sadece James Franco'yla aralarında hiçbir chemistry olmaması değil. Hikayede hiçbir işlevi yoktu. Dış kapının mandalı gibi ara ara ekranda belirdi. Ancak babası için bunu söylemem doğru olmaz. O filmin kilit karakteri, senaryonun akla yatkınlığını ve akıcılığını sağlayan isimdi. Ancak gerek Franco-Pinto gerek baba-oğul ilişkisi daha kuvvetli anlatılabilirdi. Filmin ortasına ya da sonuna değil ama başlarına ek yapılmalıydı. Bu kadar güzel giderken izleyiciye bir ceza gibi bitirilmemeliydi. Bırakın 1.5 saati bu filmin süresi en az 2.5 saat olmalıydı ki o zaman buraya ''bu bir şaheser!'' yazabilirdim. Babası ve sevgilisiyle oluşturulan zayıf iletişim ve duygu aktarımına karşın, Franco-Caesar ilişkisi filmin drama yönünü keskin bir bıçak kıvamına getirmiş. Evet, en zeki ape'imiz Caesar, Burton'ın saçmalıklarından sonra büyüsünü yitiren Planet of the Apes ruhunu tekrar geri getirdi. Caesar'a can veren isim olan Andy Serkis kurallar izin verseydi eminim en iyi erkek oyuncu ödülünün sahibi olurdu. 2010 Akademi Ödülleri töreninde aktör ve aktris hariç neredeyse her dalda aday olan Avatar'da da benzer bir durum yaşanmıştı. Bu konuda ödül veren kesimle aynı fikirdeyim. En ufak bir hata bile bilgisayarlarla çözülebileceği için
Serkis'in ''tam olarak''  ne yaptığını bilemeyiz ve onu bu duruma rağmen ödüllendirmek pek adil olmayacaktır.

İlk filmde mystery, 2. filmde sci-fi, 3. filmde drama, 4. filmde film noir ruhu barındıran crime ve 5. filmde fantasy ön plandaydı. Tim Burton'ın yapmaya çalıştığı garip şeyi de war genre'sına yerleştirebiliriz. Bu film için en uygun olanı ise thriller olacaktır. Öyle bir gerilim var ki tüm film boyunca endişe kanınızda gidip geliyor. İşbu yüzden filmi gözümü bile kırpmadan izledim. Bunun yanında The Last Temptation of Christ aroması da içeriyor. Hali hazırda ape'leri insanlara tercih edecek biriyseniz film boyunca Christ'ımızın yaşadıkları daha da sinirlerinizi yıpratıyor.

Rise of the Planet of the Apes 68'deki orijinalinden bile iyi bir prequel. Batman gibi safsata bir şeyde bile tutan ''öncesi'' kavramı Planet of the Apes gibi havalı bir şeyde niye tutmasın demişler ki çok doğru. Gelmiş geçmiş en iyi franchise'lardan birinin Chris Nolan'a emanet edilmesi dileğiyle, Amin.


* Casting, Acting : 8.5
* Script : 8.5
* Directing, Aura : 8.5

* Ease of Viewing : 9.5
* Naked Eye : 9


                                8.8