Escape from The Planet of the Apes

Genre : Sci-Fi, Action
Director : Don Taylor
Year : 1971

Seride her filmde değişen yönetmene rağmen bu Paul Dehn'in yazdığı ikinci senaryo. Planet of the Apes'in Planet of the Apes olmasında parmağı olan isimlerin başında geliyor. Hikayeyi öyle bir yerden alıp öyle bir yere götürdü ki bundan sonrasını yazmak pek kolay olmasa gerek.

Escape from the Planet of the Apes'te sarışın astronotlar yer almıyor. Herkesi çoğalma isteği nedeniyle bir kahramana çeviren Nova da öyle. Bu sefer şempanze çifti Zira ve Cornelius başrollerde. Cornelius'un ince mizah anlayışını iyiden iyiye sevmeye başlasam da Zira karakterine bir türlü ısınamadım.

3. filmde gidişat biraz tersine dönmeye başlamış.  İlk iki filmdeki merak ve gerilim bu filmde daha düşük seviyelerde. Son 5 dakikada yaşananlar çok daha iyi bir şekilde ekrana getirilmeliydi. Idea olarak fena olmasa da sunum şekli (gemi sahneleri ve kafes) felaketti. Filmde algımı didikleyen ilginç bir olay da yaşandı. Şempanzelerin TV izledikleri ilk sahnede Zira'nım ''İyi geceler.'' demesi insanları güldürse de bu film '71 yılında yayınlanmış olmasaydı kendi hallerine de gülebilirlerdi. Tabii yazar Paul Dehn teknolojik gelişmelerden biri olan ''görüntülü konuşma'' öngörüsünde bulunamadığı için gelecekten gelen şempanzeler de ''gülüyorsunuz ağlanacak halinize'' bakışı atamadılar.

Ve tabii unutmadan Escape from The Planet of the Apes paralel evren içerikli senaryoların öncülerinden bir tanesi.

* Casting, Acting : 6.5
* Script : 7.5
* Directing, Aura : 5
* Ease of Viewing : 7
* Naked Eye : 5.5


                                 6.3