X - Poltergeist

Genre : Horror
Director : Tobe Hooper
Year : 1982

Hem Steven Spielberg'ün hem de Tobe Hooper'ın horror genre'sına kattıklarına şapka çıkarırım. Günümüzde Spielberg, tamamen farklı genre'larda filmler çekerken, Tobe Hooper'ın esamesi bile okunmuyor. En meşhur oldukları dönemler olan 80'lerde Spielberg, baştan aşağı kendi projesi olan Poltergeist'i yönetmesi için Tobe Hooper'ı seçti. Bundan 30 yıl öncesini düşünürsek standart üstü olan özel efektleri için büyük paralar harcandı.

Gördüğüm en güzel çocuk olabilecek kadar tatlı Heather O'Rourke ve bir başka dünyalar güzeli olan köpekleri her ekrana geldiklerinde deyim yerindeyse eridim. Hatta izlerken Türkler izlese kesin bu kıza nazar değdirir diye dalga geçtim. Film bittikten sonra gördüm ki Carol Anne karakterini canlandıran 5 yaşındaki minik kız ölmüş. Poltergeist'le ilgili bir şey unutmayacaksam eminim bu Heather O'Rourke'un ölümü olacak.

Filmi, 2000'lerde tekrar pörtleyen haunted house filmlerinin en önemli temsilcisi olan Paranormal Activity ile kıyaslarsak çok zayıf kalıyor. Her şeyden önemlisi Poltergeist hiçbir şekilde korkutmuyor. Ve daha da kötüsü gerilim duygusu bile vermiyor. Ancak filmdeki belirsizlik ile bir mystery havası hakim. Korku filmleri illa büyük bütçeli ya da önemli isimlerin yer aldığı projeler olmamalı. Korku filmleri doğal olmalı. Drama, Sci-Fi, Action, War, Fantasy gibi genre'lara para akıtılabilir ama komedi ve özellikle korku filmleri kesinlikle doğal ve gerçekçi olmalı. Şirinlikten ölecek karakterlerle, kahramanlık müzikleri eşliğinde, mutlu sonlarla dolu Hollywoodvari korkuların gerçek horror genre'sında pek yeri yok. Yani ''Korkuda az çoktur''.

Filmle ilgili bir başka içime sinmeyen konu Anne-Baba karakterleriydi. Sanki çocuklarını geri alsalar ruhlarla mutlu mutlu yaşayacak gibi bir imaj çizdiler ve bu çok rahatsız ediciydi. Şakalar, eğlenceler, hakkı yenen ruhlar... Böyle yansıtılmak istemediğine eminim ama iyi gören göz, bu hatalı yansımayı fark etmiştir.

Dışarıdan eve giren ağacın bir haunted house filminde ne işi var diyeceğim ama herhalde The Evil Dead özentiliği olmalı. The Evil Dead'in 30 katı bütçeyle çekilen filmde bir de TV kanalı anlamsızlığı vardı. Ve tabii eve gelip The Exorcist'teki gibi olayları çözen bir bilge.

Özetle bazı kesimlerce öne sürülen mutlaka görmeniz gereken filmler listelerinde başlarda yer alan Poltergeist'i mutlaka görmek zorunda değilsiniz. Yalnızca sinefillerin, korku filmi delilerinin ve sinema tarihiyle ilgili kişilerin görmesinde fayda olan bir film.

* Casting, Acting : 5.5
* Script : 4.5
* Directing, Aura : 6.5
* Ease of Viewing : 6.5
* Naked Eye : 6


                           5.8