Freddy vs. Jason

Genre : Horror, Thriller
Director : Ronny Yu
Year : 2003

2001 yılında vizyona giren Jason X ile beraber bu işten hala kar edildiğini fark eden prodüktörler zaten iki kötü adamın da New Line Cinema'ya ait olduğu bir dönemde bu ikiliyi karşılaştırmaya karar vermişler. Freddy Krueger-Jason Voorhees karşılaşması 20 yıllık büyük bir beklenti sonunda gerçekleşiyor.

Hali hazırda izlemiş olduğum remake'leri bir kenara bırakırsak geçen ay tekrar izlemeye koyulduğum 10 Friday the 13th filmi ve 7 A Nightmare on Elm Street filmi sonrasında bu 18. film benim için de uzun bir maratonun finali niteliğini taşıyor. Şu ana kadar Nightmare on Elm Street serisine 5.4 ortalama puan, Friday the 13th serisine ise 4.1 ortalama puan vermiş bulunmaktayım. Ortalamanın altında kalmalarının önemli nedenlerinden biri ise o dönem bu filmleri sinema salonlarında izleyen insanlardan farklı durumda olmam. O insanlar bu serilerin ne kadar daha devam edeceğini bilmiyordu ancak ben bir film biterken diğer filmin geleceğini ve az çok neye benzediğinin bilincindeyim. Bu durum her ne kadar yansıtmak istemesem de puanlamalarıma yansımış olabilir.

Freddy Krueger'ı unutmak için her önlemi alan bir topluma karşı ölümsüz Jason Voorhees kozunu kullanmak hiç de mantıksız gözükmüyor. Böyle bir yöntemi kullanmak da zihinlerde oluşan Freddy Krueger imajıyla örtüşmekte. Freddy zaten bu tip yöntemleri önceden de uygulamıştı. Filme Jason Voorhees açısından bakacak olursak, kendi franchise'ında kimsenin akıl edemediği şey ilk defa pişirilerek tabağımıza getirildi. ''Jason Voorhees tam olarak nasıl öldü?''nün cevabı. Evet, bazı filmlerde bundan bahsedildi ancak bu filmde karşımıza çıkan duruma göre ve Freddy Krueger'ın asıl ölüm sebebini de bilen biri olarak şöyle söyleyebilirim ki Freddy, kötünün de kötüsü Jason ise kötünün iyisi bir seri katil. Friday the 13th franchise'ında bu bahsettiğim 10 film boyunca, toplam 800 dakikalık upuzun metrajın 795 dakikasını adam doğramakla harcadılar. Kalan 3-5 dakikasında ise ''Jason'ı boğulmasına izin verdiler, kızlı erkekli seviştiler.'' gibi ifadeler yer almıştı. Alışıldık bir Friday the 13th filminde; film başlar, Jason herkesi öldürür ve film biterdi. Bu bir Friday the 13th filmi olmamasına rağmen bu sefer durumun bu şekilde gelişmemesi hoşuma gitti. Tahmin ediyorum ki Friday the 13th'in kemik kitlesi serinin bu eleştirdiğim özelliği bir hayli seviyor. Bunun dışında Jason Voorhees'in ekranda belirme süresini düşürmek de güzel bir çözüm olmuş.

Jason Voorhees'in hedef kitlesi gençler ve üniversite öğrencileri. Freddy Krueger'ın hedef kitlesi ise ilkokul ve lise çağındaki çocuklar. Biri son derece haklı olarak diğeri pek haklı olmasa da ikisinin de tek istediği bu 25 yaş altı insan grubundan öç almak. Buradaki en acı gerçek ise bu bahsettiğim hedef kitlelerin demografik özellikleri arasında 80'lerde doğmuş olmaları da geliyor. Üzgünüm ama artık korku çehre değiştirdi ve iki kötü adam da çağın gerisinde kaldı.

Teknik açıdan değerlendirirsek filmin yüksek bütçesine rağmen CGI'lar oldukça kötü, make-up'lar ise bir o kadar iyiydi. Ve tabii sonlardaki çizgi film stili düellolar yerine daha kısa süreli Mortal Kombatvari bir düelloyu tercih ederdim.


1-2 film hariç tüm Friday the 13th filmlerinden ve bazı A Nightmare on Elm Street filmlerinden daha iyi olan Freddy vs. Jason, serilerin fan'ları tarafından asla kaçırılmaması gereken bir ziyafet. 18 film sonunda ortaya çıkan sonuç tabii ki şu: Elm Street'te uyuma, Crystal Lake'te sevişme.


ps: Bu filmle beraber Friday the 13th franchise'ından alıştığımız çıplak kızlar kolleksiyonuna silikonlu göğüsler de eklenmiş oldu.


* Casting, Acting : 5
* Script : 5.5
* Directing, Aura : 5.5
* Ease of Viewing : 6.5

* Naked Eye : 6

                            5.7