Friday the 13th Part 9 : Jason Goes to Hell

Genre : Horror, Thriller
Director : Adam Marcus
Year : 1993

Orijinal filmin de producer'ı olan Sean S. Cunningham'ın olaya el atma zamanı gelmişti. Cunningham'a rağmen çekimsiz geçen bu 4 yıl (1989-1993) içinde değişen tek şey tanganın icadı olmuş. Tangalar, artık klasikleşmiş Friday the 13th sevişmelerine farklı bir bakış açısı, yeni bir soluk getiriyor.

Tıpkı diğer kardeşleri gibi buram buram bir slasher olan Part 9'ı diğer filmlerden ayrı incelemek gerekiyor. Jason Voorhees'in garip bir organizma olarak yer aldığı filmde gözüpek katilimiz sürekli beden değiştirme yoluyla ilerliyor. Bu temanın serinin geçmişiyle hiçbir ilgisini olmaması sıkı fan'ların huzursuzlanmasına yol açabilir. Part 9, devam filmi olarak berbattan da öte olsa da tek başına incelendiğinde sıradan bir korku filmi gibi durmakta.

Müzikler, sound editing, makyaj ve sinematografi iyi bir korku için yeterli seviyedeydi. Ancak o kadar sakız gibi uzatılmış bir meseleye döndü ki bu Jason'ın bir uçmadığı ya da bir alien'a dönüşmediği kaldı. Bir projenin devamlılığında farklı bakış açılarıyla farklı işlemeler o projeye zenginlik katar. Friday the 13th başlığında ise bu durum gittikçe garipleşen, herkesin birbirinden bağımsız ve birbiriyle öpüşmeyen fikirlerle karaladığı saçmasapan bir deftere dönüştü. İnsanların algısında ''Jason sudan çıkar ve kampta sevişenleri şişler.'' var. Böyle garip denemelere rağmen eminim o hep böyle hatırlanacak.

Part 8'de dikkatimi çeken Fredyy Krueger connection'ı konusunda yanılmamışım. Son derece gereksiz bir finalle Part 9'da bu kanıtlanıyor.

* Casting, Acting : 4.5
* Script : 2.5
* Directing, Aura : 6.5
* Ease of Viewing : 4.5
* Naked Eye : 3


                                                        4.2