Skhizein

Genre : Animation, Short
Director : Jérémy Clapin
Year : 2008


Yeni başlayanlar için sürrealizm.

İnsanların inanılmaz bir şekilde ne olduğunu anlamaya çalıştığı ve neredeyse tüm insanoğlunun yanlış yorumladığı 13 dakikalık bir kısa film. 


Filmle ilgili ne düşündüğümü öğrenmek isteyen bir arkadaşımın ricasıyla izledim. Elimden geldiğince spoiler vermeme taraftarıyımdır ama onunla konuştuktan sonra ve insanların ne tür yorumlar yaptıklarını duyduktan sonra ve herkesin bu filmi izleyip, konuştuğunu öğrendikten sonra kısa süreli bir şok geçirdim. Yine de kaba olmıyayım da dünyayı aydınlatayım. Filmde bahsi geçmeyen kesimin filmden yanlış sonuçlar çıkaran kesime filmde bahsi geçen oranı yani %1 soruyor:

Bir meteor çarpması sonucu yalnızca anten ve camdaki insan mı etkilenir?
Durumu herkesin anlayabilmesi için filmin adı illa Şizofreni mi olmalıydı?
Meteorun size ya da binanıza isabet etme olasılığı %1 olabilir mi?
Böyle bir sorun yaşayan kişiye çevredekilerin tepkileri bu kadar sıradan mı olur?
Bir arabayla bir meteoru takip edip yakalamak mümkün mü?



''Şizofreni; düşünüş, duyuş ve davranışlarda önemli bozuklukların görüldüğü, hastanın kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak kendi dünyasında yaşadığı, genellikle gençlik çağında başlayan bir ruhsal hastalıktır.''


 

Sembolizm içeren, sözüm ona düşündüren ve mood'a uygun müzikleri olan bu havalı animasyonun; iç burkan ruhu, evrensel bir dili var. Ama gözü teleskopta ama suratı binada falan filan diyerek Picasso'nun daha fazla kemiklerini sızlatmaktan vazgeçin.

* Characters : 6
* Script : 8.5
* Directing, Aura : 8

* Ease of Viewing : 8.5
* Naked Eye : 8.5


                               7.9