Martyrs

Genre : Horror
Director : Pascal Laugier
Year : 2008

2007 yapımı bir başka Fransız filmi olan A l'interieur'a (Inside) ve meşhur Hostel serisine benzemesine rağmen Pascal Laugier'in filminden çok etkilendim.  Senaryosu ve oyuncuları Inside'dan daha kuvvetli ve Hostel'e göre de daha sanatsal (soundtrack'ler, kurgu, sahne seçimleri vs.) Martyrs'in Irreversible'a benzetilmesi ya da torture-porn olarak nitelendirilmesi komik ve cahilce.

Her zamanki gibi film hakkında hiçbir bilgim olmadan ekran karşısına geçtiğimden olacaktır ki Martyrs beni birçok yerde şok etmeyi başardı. Elbette bu filmden rahatsızlık duyanlar vardır ama benim sinema anlayışıma göre bir korku filmi harfi harfine böyle olmalı. Korku filmleri, beyaz perdede ani beliren nesneler sonucu izleyiciyi havaya firlatmak ya da Hitchcockvari bir şekilde sürekli germekten ibaret değildir. Aynen Laugier'in yaptığı gibi yeni şeyler denenmeli. Bu yeni akım korkularda karşımıza çıkmaya başlayan rahatsızlık duygusu ve psikolojik daralmalar son derece doğru, yerinde hissiyatlar.


Bir kere değil en az 3-5 kere izlenilmeyi hak eden filmin yalnızca iki kusuru var. Bu kadar ''connected'' bir senaryo yazılmışken sürenin daha da uzun tutulmaması ve toplantı sırasında film zirve yapmışken kullanılan müziğin John Murphy'nin In the House in a Heartbeat'inin bir kopyası olması. Gerçi bunu bilmezden gelirsek yakışmış ve bunlar kusur sayılmaz o da ayrı mesele.


* Casting, Acting : 8.5

* Script : 8.5
* Directing, Aura : 8.5
* Ease of Viewing : 8.5
* Naked Eye : 9.5


                                8.7