X - Crash

Genre : Drama
Director : David Cronenberg
Year : 1996

James'in karşı şeride girmesi sonucu bodoslama bir kazaya yol açıp elini kolunu sallayarak hayata devam etmesi pek hoşuma gitmedi. Böyle bir şey olduğunda en azından birkaç yılını hapiste geçirmen gerekir. Bu bir uyarlama olduğu için suçlu Cronenberg değil ama hikayenin henüz başında bir gaz kaçağı oluşuyor. Yani iki müstehcen sahne sonrası film büyük bir saçmalıkla başlıyor. Ve o kadar basit kurtulurmuş ki bu durumdan hikaye, yalnızca ufacık bir detay ile... Karşı şeride sokmayıverseydiniz ağzım açık kalabilirdi böyle bir kitaba, senaryoya, filme.

Filmde her türlü parafiliyi görmek neredeyse mümkün. Bir bakıma bir porno olan Cronenberg'in Crash'i tıpkı onlarda olduğu gibi scene-scene ilerliyor. O kadar da değil deyip bir sahnede ileri sarmak zorunda kaldım. Tahmin edilebileceği üzere o sahne beni rahatsız etti. Bana göre ölüleri, arabaları, sakatları elleyip etkilenmek bile normal ama o herkes tarafından normal karşılanan durum hiç normal değil. O yüzden filmden bir sahne hariç hiç rahatsız olmadım.

Elias Koteas (badass), Deborah Kara Unger (karısı) ve Rosanna Arquette'in (sakat kadın) performanslarını beğendim. James Spader'ın da karısın yanında süt çocuğu gibi kaldığı ve dolayısıyla hikayeye mantık kazandırdığı için cast'ta yer aldığını düşünüyorum.

Cronenberg bu filmle beraber belki de bir daha asla gerçekleşmeyecek bir başarıya imza attı. Crash, hem AVN (Adult Video Ödülleri) hem de Cannes'da ödül aldı. Ömrümde gördüğüm en çekici sahne de bu filmde yer alıyor. Pek sıradan olmayan bu filmi çoğu kişi kaldıramaz ama kaldırabilenler için çok özel bir film olacağı apaçık. Yani bu filmden ya nefret edersiniz ya da çok seversiniz. Pek arası yok gibi gözüküyor. Shortbus, 9 Songs ve Brown Bunny gibi filmlerle kıyaslarsak bu bir şaheser. Usta yönetmen Cronenberg'in baş ucu eserlerinden sadece bir tanesi.

* Casting, Acting : 8
* Script : 7.5
* Directing, Aura : 9.5
* Ease of Viewing : 8.5
* Naked Eye : 9.5


                                 8.6