Being John Malkovich

Genre : Fantasy, Comedy, Drama
Director : Spike Jonze
Year : 1999

Filmin title'ı başta kulağa o kadar kötü geliyor ki yıllardır izlemememe yol açıyordu. Kim ne yapsın John Malkovich'i diyordum kendi kendime. Şans eseri fark ettiğim fantasy genre'sını barındırdığı gerçeği sonrası filmi izlemeye karar verdim. Benim düştüğüm hataya düşüp siz de bu filmi izlememezlik etmeyin.

Being John Malkovich Spike Jonze'un ilk uzun metraj deneyimi. Charlie Kaufman gibi bir adamın yazdıklarını çekebilmek hiç de kolay bir şey değil. Debut'sunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş. Film bittiğinde müziklerde Carter Burwell ismini görünce yüzümde bir gülümseme oluştu. Kendisi çok beğendiğim bir composer'dır. Ve tabii hakkında fazla söz söylemeye gerek duyulmayan Bay Kaufman'ın senaryosu. İçinde 3-5 falso barındırsa da ilgi çekici bir denemeydi.

Being John Malkovich'in karanlık bir tarafı var. Film, genelde tüm fantasy'lerin bize sunduğu hayal kurma ve mutluluk duygularını pompalayabilse de baştaki 4 karakterimizin dönem dönem sundukları biçare halleri bunun yalnızca bir fantastik komedi olmadığını bizlere gösterdi. John Malkovich'in 3-5 saniyelik geri dönüş sahnesi başta olmak üzere; Cameron Diaz'ın telefonları ve cage sahnesi, John Cusack'ın aklı başından gitmiş çılgın aşık halleri ve Maxine karakterinin sürekli yaşadığı değişimler filmin insanı düşündüren dramatik taraflarıydı.
Cusack ve Malkovich işlerini başarılıyla yapsalar da Cameron Diaz'ın gerek karakteri gerek oyunculuğunda büyük sorunlar vardı. Bana her açıdan zorlama gibi geldi.

Kolaylıkla iyi bir film olarak niteleyebileceğimiz Being John Malkovich finalini de Bjork'ten muhteşem bir şarkıyla yapmış.

* Casting, Acting : 6.5
* Script : 8.5
* Directing, Aura : 9
* Ease of Viewing : 7.5
* Naked Eye : 8


                                7.9