Your Highness

Genre : Fantasy, Comedy, Adventure
Director : David Gordon Green
Year : 2011

James Franco ile daha önce Pineapple Express'de çalışan yönetmen, o filmi stepping stone olarak kullanıp dikkatleri üzerine çekmişti. Your Highness'da ise eline büyük imkanlar verilmiş olsa da başarıyı yakalayamadığını görebiliyoruz. Zooey Deschanel ve Natalie Portman gibi iki ismi birlikte görünce ''Nasıl yani?'' dememiz ve bu soru cümlesindeki merak duygusu da filmin sona ermesiyle beraber suya düşmüş oldu.

Filmin ikinci yarısında çokça bel altı espri ve görsel kullanılmış. Bu da filmi bir adult comedy'ye dönüştürmüş. ''Bu filmi hangi TV kanalında vermeyi planlıyorsun?'' ''Sansür kullanacak mısın?'' ''Bu filmin izleyici kitlesi kimler?'' soruları aklıma takılıyor. Reklamcılık okumuş birisi olarak bakarsam bu durumun hedef kitle karmaşasına yol açtığı apaçık ortada. Natalie Portman, küçük hayranlarının sayısı bir hayli çok olan Oscar'lı bir oyuncu. Zooey ise teenager'ların yeni idolü. Böyle dikkat çekici kitleleri olan drama-romance oyuncularını fantasy filmine sokma fikri Lord of the Rings'de de görüldüğü gibi pek kötü değil. Ancak fantasy'ye komedi eklemekse amaç; bir Monty Python karakterini lead yapacaksan, ikinci yarıda da dozajı iyice arttıracaksan bu büyük bir sorun. Cast 14-30 yaş arasına yönelik. Senaryo 22-55 yaş arasına yönelik. Film türü fantasy ise beynin daha çok hayal kurduğu dönem olabilecek 5-25 yaşa yönelik. Bu pek dikkat edildiğini sanmadığım kabaca verilmiş 3 dikkat çekici değere bakacak olursak bu film 22-25 yaş arasında kişilerde ilgi görebilir. Peki yalnızca bu kadar dar bir grup için 50 milyon dolar gömülür mü o da başka bir tartışma konusu. Cast, harcanan para ve türe bakarsak 1.5 saat sonunda yaşayacağınız duygu eminim hayal kırıklığı olacaktır. Bunun dışında elbette kah gülecek kah şaşıracaksınız. Merak etmeyin bu film bir çöp değil. Yalnızca kötü yazılıp, kötü tasarlanıp, maddi kayıplara yol açmış (ya da açacak) bir proje.

Bu yazıya akademik bir not daha ekleyerek bitiyorum. Sinema öğrencilerinin ilk senaryo derslerinde duydukları şey: Güzel bir senaryodan kötü bir film çıkabilir ancak kötü bir senaryodan asla güzel bir film çıkamaz.

* Casting, Acting : 5
* Script : 3
* Directing, Aura : 6
* Ease of Viewing : 6
* Naked Eye : 5

                                 5.0