Adaptation.

Genre : Drama, Comedy
Director : Spike Jonze
Year : 2002

Charlie Kaufman, Darren Aronofsky ve Michel Gondry gibi isimleri seviyorum. Yazdıklarıyla her zaman farklı olmaya çalışıp, bunu başarıyorlar. İyi ya da kötü, yazarların yazılmayanı denemesi sanatı güçlendirmese de çeşitlendiriyor. Bu çeşitlilik bazı yazarların kemikleşen hayran kitlelerine sahip olmasını sağlarken Kaufman için oluşan bu kemik kitle de Kaufman'daki bu sorguculuğu, bu farklı bakış açılarını ve eleştiri gücünü seviyor olmalı. İtiraf etmek gerekirse ben de onlardan biriyim.

Kaufman, Being John Malkovich'ten sonra bu ikinci uzun metrajlı film senaryosunu yine BJM'de olduğu gibi Spike Jonze'a teslim etti. Spike ve cast'taki trio senaryodan sonra filmin en dikkat çeken bileşenleriydi.

Metafilm kavramını daha önce çeşitli filmlerde görmüştük. Bunu kısaca film içinde film şeklinde özetleyebiliriz. Metafilm içeren filmlerin çoğunlukla yanılsamalara yol açması izleyicinin zihnini uyanık ve keskin tutmaya yarar. Bu yanılsamalar ve karmaşık kurgusuyla pek kolay bir film gibi durmayan Adaptation, bu filmi izlemeyi amaç edinmiş birçoklarını memnun edeceğe benziyor.

İnsan hiçbir zaman amaçsız kalmamalı öyle değil mi Sayın McKee?

* Casting, Acting : 8
* Script : 8
* Directing, Aura : 7.5
* Ease of Viewing : 7
* Naked Eye : 7.5


                              7.6