12 Years a Slave

Genre : Drama
Director : Steve McQueen
Year : 2013

Siyah ırkın köle olarak kullanıldığı dönem Amerikan tarihinin kara lekesidir. Başta Amerika olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde kölelik sisteminin kaldırılması hiç de kolay olmadı. Gerçek bir hayat hikayesi olan 12 Years a Slave de adından anlaşılacağı gibi New York'lu bir zencinin kaçırılıp 12 yıl boyunca köle olarak kullanılmasını konu ediyor.

Slavery o kadar lanet bir sistemdi ki düşünmek ve okuma-yazma yasaktı. Siyahların yaşamları itaat etmek ve tıpkı bir hayvan gibi verilen görevleri yerine getirdikten sonra bir kenarda dinlenmek üzerine kuruluydu. Her ne kadar büyük çoğunluğu savaş esirlerinden oluşsa da bunun daha eski örnekleri Orta Asya ve Orta Doğu'da da görülmektedir. 19. yy Amerika'sında yavaş yavaş tüm eyaletlerde kölelik yasaklanırken 1926 yılında BM'in kararıyla tüm dünyada kölelik yasaklanmıştır.

Kendisi de zenci olan ve 3. filmiyle Oscar heykelciğini kapan McQueen dramlara ve biyografilere özel ilgi duyuyor. Özellikle Avrupa Sineması'nın DNA'sında yer alan sahnelerin uzun tutulması durumuyla bu filmde sık sık karşılaşıyoruz. Belki bunun nedeni bir İngiliz olan McQueen'in Avrupa filmleriyle büyümesidir. Bazı sahnelerin gereksiz bir şekilde uzun tutulmasından hoşnut olmadığımı belirteyim. Sayısız törende aday gösterilen zenci oyuncular için herhangi bir eleştirim olmayacak çünkü hiçbirinin ne eksik ne fazla bir şey yaptığını düşünmüyorum. Karşımıza sürpriz olarak çıkan Brad Pitt ise filmin duyulmasında, ödüller kazanmasında ve tabii ki filmin yaratılmasında pay sahibi. Pitt, 12 Years a Slave'e producer'ı olarak para, şöhreti sayesinde de imaj transferi sağlamakta.

Son dönemin iyi filmlerinden biri olan 12 Years a Slave bir Hotel Rwanda olmasa da ondan daha çok ödül toplamayı başardı.

* Casting, Acting : 7.5
* Script : 8
* Directing, Aura : 7
* Ease of Viewing : 7.5
* Naked Eye : 7.5


                                7.5