To Rome with Love

Genre : Comedy, Romance
Director : Woody Allen
Year : 2012

Anları olan bir film To Rome with Love. Bu anlar komikliğin ve absürtlüğün sınırlarını zorlasa da filmin berbat kurgusu To Rome with Love'ı bazıları tarafından anlamsız veya anlaşılamayan, bazıları tarafından ise sıkıcı bir film olarak nitelendirilmesine yol açmış.

Woody Allen'ın son 10 yıldaki en büyük değişimi filmlerindeki sinematografi. Barcelona ve Paris'te sergilenen bol ''fotoğrafçılık'' bu filmde sınırlı seviyede tutulmuş. Bazı beyinlerin sinemayla fotoğrafçılığı ayırt etmesi gerekli. Sinema birçok farklı bilgi ve beceriye sahip insanların büyük emekler sonucu ortaya sunduğu bir sanattır. Fotoğrafçılık ise iyi ışık, kaliteli makine ve yeterli seviyede Photoshop bilgisinden ibaret bir hobidir. Sinemada fotoğrafçılara elbette ihtiyaç vardır ve bu kişiler filme derinlik katmayı sağlar ancak filmi onların sırtına yüklemek ''artsy'' bir şeyler yapmak uğruna sinemaya ''et tu Brute?'' dedirtmektir. Midnight in Paris'i içerdiği karakterler ve Hemingway'in Moveable Feast'i yüzünden hoşgörüyle karşıladım. Olması gereken sınırları aşsa da o proje için bu kabul edilebilir bir durumdu. Bu filmle beraber sinematofragi tam da olması gereken seviyeye çekilmiş ve beni kendine hayran bıraktı. Woody Allen'ın yalnızca son 2-3 filmini izleyen gençlere daha fazla Woody Allen filmi izlemelerini ve genel sinema kültürlerini bir hayli geliştirmeleri gerektiğini söylemeliyim.

Filmin büyük çoğunluğunun İtalyanca olması bu dile sevdalı biri olarak beni mest etti. Bu filmle beraber Woody bir kez daha Avrupa'ya alınan uçak bileti sayısını artıracağa benziyor. Mini mini arabalarla dolu buram buram İtalya kokan Roma sokaklarını izlerken eminim herkes benim gibi orada olmak istemiştir.

Woody Allen'ı tekrar kamera karşısında görmek harikaydı. Onun dışında güçlü cast'a kötü sözler söylemeyip suçu genre'ya atarsam sanırım kibarlık etmiş olurum. 4 anlatı arasında en zayıf, tahammül edilemez ve sinir bozucu olan Jesse Eisenberg, Alec Baldwin ve Ellen Page üçlüsünün yer aldığıydı. İzlediğim en kötü Benigni performansı da bu filmdeydi. Genç İtalyan çiftin ve Woody Allen'ın olduğu çoğu sahne filmin zirve noktalarını oluşturmuş. Bunun dışında cast'ın şöhret düzeyi ve onlardan beklenilenler filmin ana fikriyle örtüşmüş.

Muhteşem müzikleri, kötü kurgusu, iyi cast'ı ve kötü acting'i ile tıpkı unutmamanız gereken o söz gibi evet, ''Woody Allen'ın yeni filmi To Rome with Love''ı ilk duyduğumuzdaki heyecan gerçek olamayacak kadar güzeldi. Ve tabii Annie Hall, Match Point ve Hollywood Ending gibi en iyilerden olmasa da bu sefer de ortası. Sonuç : Tam anlamıyla gerçek değilmiş.

* Casting, Acting : 6
* Script : 7
* Directing, Aura : 8
* Ease of Viewing : 8
* Naked Eye : 7.5


                                7.3