Saint Ange (House of Voices)

Genre : Horror
Director : Pascal Laugier
Year : 2004

Altyazılı filmlere alışmış bir toplumun bireyi olarak bu filmin hem Fransızca hem de İngilizce çekilmesini anlamam pek kolay değil.
73 yıldır İngilizce konuşan biri olsam da bu filmde konuşulan İngilizce'yi  anlamam pek mümkün değil. Bu kötü İngilizce'yi altyazı olmadan kopuk bir senaryo ile birleştirdiğinizde ise filmi anlamak imkansıza yaklaşıyor. House of Voices'un en dikkat çeken 3 özelliğinden 2'si anlaşılması güç aksan ve bağlanamayan senaryosuydu. Sonuncusu ise sürrealizm.

Çok hızlı ve kılişe bir girişle başlayan haunted mansion sub-genre'sındaki korkumuzda ilk 30 dakika geçmek bilmiyor. İlerleyen dakikaların bilinmezliği ve birbirinden bağımsızlığı ise sizi biraz afallatıp filmde tutmayı başarıyor. Bu özelliği sayesinde pek karşılaşmadığımız filmlerden bir tanesi diyebilirim. İlk aklıma gelen Friedkin'in Bug'ı da buna benzer bir filmdi. Tıpkı Bug'da olduğu gibi filmin iyi mi kötü mü olduğunun kararını vermekte biraz zorlanıyorsunuz. Bana bu ikilemi Bug kadar yaşatmasa da direkt olarak ''Bu berbat bir filmdi.'' dedirtmediği için Laugier'e teşekkürler.

Asansör sahnesiyle başlayan ve filmin son karesine kadar devam eden sürrealizmi bir kenara bırakırsak House of Voices, ilk uzun metrajı da olsa Laugier kalitesinin biraz altında.

* Casting, Acting : 4.5
* Script : 3.5
* Directing, Aura : 6
* Ease of Viewing : 6
* Naked Eye : 5


                             5.0